Slagerij Jan de Rooij uit Berkel en Rodenrijs eindigde als tweede en Keurslager Van Strien uit ‘s Gravenmoer werd derde. Beide slagers waren in eerdere edities al eens winnaar van deze vakwedstrijd.
De gehaktbal als Hollands icoon
De gehaktbal is onmiskenbaar in de Nederlandse keuken: ambachtelijk bereid, herkenbaar rond van vorm, sappig en vol van smaak. Ook al is de bekendmaking op dinsdag, blijft de gehaktbal natuurlijk onlosmakelijk verbonden met ‘woensdag gehaktdag’. Met de jaarlijkse vakwedstrijd daagt Koninklijke Nederlandse Slagers haar leden uit om dit klassieke product naar een hoger niveau te tillen. De vakjury beoordeelt iedere inzending op vorm, samenstelling, geur, kleur, smaak en consistentie: alle elementen die samen de perfecte bal gehakt maken.
De keuring
Op woensdag 10 september zijn de tientallen ingezonden gehaktballen vanuit het hele land beoordeeld. De keuring werd uitgevoerd bij SVO vakopleiding food in Houten. Mirjam Pees coördineerde de keuring namens het Expertisecentrum voor het Slagersambacht. De jury stond onder leiding van juryvoorzitter Paul van Trigt en wedstrijdleider Jan Nederhoed. Juryleden waren branche-erkende meesterverkoper Sabrina Maat, gecertificeerd productkeurmeester en branche-erkende meesterslager Arno de Best, en Isa Jongmans van Keurslagerij Jongmans, winnaar van de Lekkerste Bal Gehakt 2024.
Juryoordeel
Juryvoorzitter Paul van Trigt zei over de keuring: “De inzendingen laten zien hoe smaakvol en veelzijdig een bal gehakt kan zijn. We hebben een prachtige top 3 kunnen onderscheiden met een hele duidelijke winnaar.”
Overige finalisten
De overige finalisten ontvingen in willekeurige volgorde een eervolle vermelding:
· Keurslagerij Littooij uit Dinteloord
· Slagerij Haarselhorst uit Breda
· Keurslager Arie Klaver uit Schagen
· Slagerij Menno Hoekstra uit Anjum
· Slagerij & Traiteur Koen van Vugt uit Drunen
· Ambachtelijke Dorpsslagerij uit Amersfoort
· Keurslager Spijkerman uit Akkrum
Over Slagerij Thijs van den Kieboom
Slagerij Thijs van den Kieboom is een ambachtelijke scharrelslagerij met veel specialiteiten en eerlijke, verse producten van hoge kwaliteit. Denk aan de Boerderij scharrelkip, het Limousin scharrelrund en het PorcAuGrain scharrel graanvarken. Daarnaast verzorgen zij verschillende huisgemaakte (traiteur)producten.
Over Koninklijke Nederlandse Slagers
Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is de branchevereniging voor zowel de ambachtelijke slager als de poelier in Nederland. KNS zet zich in voor een sterke, toekomstbestendige ambachtelijke sector, waarin ondernemers succesvol kunnen zijn, vakmanschap wordt gewaardeerd en klanten verzekerd zijn van hoogwaardige producten. Hart voor slagers en poeliers is het gezamenlijke motto, waarmee beide branches dagelijks worden ondersteund en versterkt.