ROTTERDAM - Sparta heeft de uitstekende vorm van de laatste weken gecontinueerd door de nummer vier in de stand, Vitesse, met ruime cijfers te kloppen. Op Het Kasteel zegevierde de ploeg van Henk Fraser met 3-0. Sparta houdt daarmee de play-offs in het zicht en bewees ook nog eens stadsgenoot Feyenoord een goede dienst.

Vitesse heeft met vijf punten voorsprong op Feyenoord het Europa League voor het grijpen, maar speelde vrijdagavond zeer slordig. Sparta staat na de zege voor het eerst op de achtste plaats die recht geeft op de play-offs al komen directe concurrenten Fortuna Sittard en Heracls Almelo later dit weekend nog in actie. De Rotterdammers kwamen kort voor rust op voorsprong door Bryan Smeets die een voorzet van Mario Engels kon binnenkoppen. Een terechte voorsprong want de thuisploeg was de betere al kwam het wellicht goed weg toen een handsbal van Auassar niet werd beoordeeld met een strafschop Vitesse.

De Arnhemmer kregen kort voor rust een goede kans via Wittek die keeper Okoye op zijn weg vond en in de tweede helft was Bazouer dichtbij met een schot op de lat. Sparta besliste het duel vervolgens in het laatste kwartier. Lennart Thy kreeg teveel ruimte van de Vitesse-defensie en kon vrij raak koppen uit een voorzet van Smeets. Drie minuten later was het Emanuel Emegha die de wedstrijd in het slot gooide en dat geëmotioneerd vierde door een shirt van zijn oude teamgenoot Ousmane Kone te tonen die in 2016 bij een teamuitje in een zwembad om het leven kwam.