ROTTERDAM - Vitesse heeft zich dinsdagavond als eerste club geplaatst voor de halve finale van de KNVB-beker. Tegen het in de Keuken Kampioen Divisie uitkomende Excelsior kostte dat nog de nodige moeite.

Lang leek het er zelfs op dat men een verlenging nodig had om tot een beslissing te komen, maar in de blessuretijd zorgde Loïs Openda alsnog voor opluchting bij de Arnhemmers. Daarvoor hielden de Kralingers goed stand, al was dat wellicht heel anders geweest als Brandon Ormonde-Ottewil al in de eerste minuut rood had gezien want de charge die hij pleegde op de enkels van Oussame Tannane was er eentje die niet door de beugel kon. Scheidsrechter Higler en de VAR oordeelden echter anders. Armando Broja was in de eerste helft het dichtst bij een treffer, doch mikte op de paal.

Na rust raakte ook Openda het aluminium. Broja zag nog een goal afgekeurd worden en een inzet van de lijn gekeerd worden waardoor het op een verlenging leek af te stevenen. In blessuretijd kreeg Openda echter de bal voor zijn voeten en liet keeper Damen alsnog kansloos: 0-1.