ZUID-HOLLAND - Wil je binnenkort op een vrijdagmiddag in het huwelijksbootje stappen? Hoeveel je kwijt bent voor een ceremonie in het gemeentehuis kan lokaal sterk verschillen. In Rijswijk ben je van alle Zuid-Hollandse gemeenten het minste kwijt: € 273,50. Dit terwijl een soortgelijke vrijdagceremonie in Dordrecht ruim drie keer zoveel kost. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ThePerfectWedding.nl.


Goedkoopste en duurste vrijdagceremonie in Zuid-Holland

Gemeenten bepalen zelf de kosten voor een huwelijksvoltrekking, waardoor er lokaal grote verschillen zijn in de tarieven. De meest voordelige ceremonie van Zuid-Holland vind je dit jaar in Rijswijk (€ 273,50), maar ook in Pijnacker-Nootdorp (€ 316,45) en Bodegraven-Reeuwijk (€ 323,05) ben je relatief goedkoop uit voor een huwelijksvoltrekking op vrijdagmiddag.

De duurste vrijdagmiddagceremonie vind je momenteel juist in Dordrecht (€ 866). Hier betaal je bijna € 600 meer dan in Rijswijk voor een soortgelijke ceremonie. Ook in Rotterdam (€ 749,55) en Schiedam (€ 745,50) ben je relatief veel kwijt voor een trouwdienst in het gemeentehuis.

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: ‘‘Vrijdag is van oudsher een erg populaire dag om te trouwen. Door die populariteit hebben sommige gemeenten lange wachttijden voor een vrijdagbruiloft. Het is mogelijk dat gemeenten hopen dat koppels een andere dag kiezen door de kosten te verhogen.’’

Trouwen is iets duurder geworden

In Zuid-Holland betaal je momenteel gemiddeld € 504,42 voor een uitgebreide huwelijksceremonie op vrijdagmiddag. Deze kosten liggen 5,4% hoger dan vorig jaar. De kosten stegen hiermee iets minder hard dan elders in het land. De gemiddelde stijging bedraagt namelijk 5,5%.

Sterkste stijging in Gorinchem

In bijna elke Zuid-Hollandse gemeente zijn de kosten dit jaar toegenomen, al zijn er wel verschillen per gemeente. De sterkste toename was er in Gorinchem: trouwen in het gemeentehuis is hier dit jaar 64,1% duurder dan in 2023. Je betaalt hier momenteel € 425 in plaats van € 259 vorig jaar. Andere Zuid-Hollandse gemeenten met een sterke toename zijn Rotterdam (+18,2%), Leidschendam-Voorburg (+13,5%) en Gouda (+11,2%).

Lansingerland is de enige Zuid-Hollandse gemeente waar de kosten voor een huwelijksceremonie op vrijdagmiddag juist zijn afgenomen ten opzichte van 2023. Je betaalt hier dit jaar 6,3% minder. Benieuwd hoe duur het is om te trouwen bij jou in de buurt, of zien hoe het in de rest van Nederland zit? Hier lees je meer over het onderzoek:

https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/ceremonie