NEDERLAND - Het festivalseizoen is in volle gang, elk weekend vinden er door heel Nederland tientallen festivals plaats. Maar net zoals boodschappen en benzine worden ook festivals steeds duurder. Hoeveel betaal je nu voor een muntje/biertje op een festival?


Drie biertjes voor €10

De reporters van Festival Fans hebben dit seizoen al 25 grote festivals bezocht om de prijs van muntjes te onderzoeken. Hieruit blijkt dat de kosten voor een muntje (= een biertje) gemiddeld €3,33 bedragen. Dit betreft dan een plastic beker/hardcup van 0.25cl.

Stijging van 13%

Ten opzichte van het laatste volledige festivalseizoen in 2019 bedraagt de stijging qua muntjes zo’n 13%. Deze prijsverhoging heeft verschillende redenen. Zo hebben organisaties de afgelopen twee jaar bijna niks kunnen organiseren. Ook de situatie in Oekraïne en stijging van de inflatie helpen niet mee.

Festivalorganisaties zijn tevens afhankelijk van de prijs van brouwerijen. Bij de 25 onderzochte festivals zien we Heineken het meest geschonken worden. Bij meer van de helft van deze festivals stroomt dat bier door de tap. Hier stijgt de prijs ook vanwege oplopende kosten voor grondstoffen en transport.

Festivals in Amsterdam vragen hoofdprijs

Wat ook opvalt is dat de muntjes prijs van festivals in Amsterdam hoger ligt dan in andere steden in Nederland. Zo vroegen DGTL, Pleinvrees en Amsterdam Open Air €3,75 voor een Heineken (Silver) biertje. Een biertje onder de €3,- kon, tot nu toe, niet gevonden worden.