SCHIEDAM - De historische stad Schiedam, wereldwijd bekend om haar rijke jenever erfgoed, is in 2024 gastheer van het International Dutch Distillers Festival. De derde editie van het evenement vindt plaats van 17 mei tot en met 1 juni 2024. Het evenement is een eerbetoon aan de eeuwenoude traditie van jeneverproductie in Schiedam en haar rijke geschiedenis en jenever erfgoed. Gedurende drie weken biedt het IDDF een uniek programma waaronder jeneverwandelingen, kunst op de molens, jeneverproeverijen en workshops. Gedistilleerd, kunst, cultuur, architectuur en historie komen samen in een veelzijdig programma voor iedereen. De meeste activiteiten zijn gratis. Bezoekers komen alvast in de IDDF stemming tijdens World Cocktail Weekend tussen 17 en 19 mei.


Harrie Dechering, directeur van Schiedam Partners, zegt: ‘De tweede editie van het International Dutch Distillers Festival in 2023 was wederom een groot succes. De sterke programmering waarbij gedistilleerd, erfgoed en cultuur samenkomen belichaamt het hart van Schiedam waar Schiedammers zo trots op zijn. De derde editie van het IDDF zal nog sterker inzetten op het DNA van Schiedam en brengt een ode aan de stad, haar industrie en de rijke geschiedenis. Het IDDF draagt enorm bij aan het behoud en vernieuwing van de jenevercultuur en het versterkt de reputatie van Schiedam als zijnde dé jeneverstad van Nederland.’

International Dutch Distillers Festival 2024

Het IDDF strijkt tussen 17 mei en 1 juni neer in Schiedam, de stad met de hoogste molens van de wereld, vol monumentale pakhuizen, talloze ateliers, jeneverdistilleerderijen en bijzondere musea. Het festival verwacht deze editie opnieuw duizenden bezoekers te trekken waaronder toeristen, cultuurliefhebbers, jeneverliefhebbers, experts en distilleerders.


Het Dutch Distillers District trapt de jenever festiviteiten af met het World Cocktail Weekend op 17, 18 en 19 mei. Schiedamse distillateurs en horeca slaan tijdens de tweede editie de handen ineen om bezoekers kennis te laten maken met Schiedamse cocktails en mocktails. Iedere avond wordt er muziek geprogrammeerd in diverse Schiedamse bars. Ook zijn er via de Distillers Academy activiteiten te boeken. Een unieke gelegenheid om masterclasses en workshops te volgen bij de distillers van De Kuyper, Loopuyt en Bobby’s Dry Gin die in hun thuisstad met het publiek aan de slag gaan.

Meer informatie: www.sdam.nl/world-cocktail-weekend-schiedam

IDDF programmering

Het International Dutch Distillers Festival bestaat uit drie programmaonderdelen waaronder de IDDF Restaurant Week, IDDF Around Town en IDDF in Concert.

Tijdens IDDF Restaurant Week leven Schiedamse horeca zich uit in het thema gedistilleerd binnen hun eigen expertise en keuken. Tussen 17 en 30 mei proeft men van speciaal samengestelde menu’s en is er een gevarieerd programma bestaande uit een stoere high gin en culinaire verrassingen zoals ijs met bijzondere gedistilleerd-smaken en ambachtelijke jeneverbonbons.

IDDF Around Town biedt tussen 24 mei en 1 juni verrassende activiteiten en wandelingen die ook aantrekkelijk zijn voor families. Zo is er een kunstroute langs Schiedamse galeries en kunstlocaties, reusachtige kunstwerken op de molens en zijn er workshops van onder andere het Stedelijk Museum Schiedam. Daarnaast is er een muzikale programmering, een creatieve markt en is het mogelijk een rondleiding te boeken door de distilleerderij van Nolet of een jazzconcert te bezoeken in een van de Schiedamse molens.

Het IDDF sluit feestelijk af met het IDDF in Concert, een spetterende tweedaagse festival dat plaatsvindt op 31 mei en 1 juni. Tijdens dit festival geniet het publiek van optredens van Nederlands beste artiesten waaronder Chef'Special, BLØF, Krezip, The Dirty Daddies en Jett Rebel. Bovendien is er ruimte voor verrassende culturele activiteiten en ontdekt men nieuwe smaken bij verschillende Schiedamse distillateurs.

Meer informatie over het International Dutch Distillers Festival 2024: https://iddf.nl/

Algemene informatie over het Dutch Distillers District: www.sdam.nl/jenever-schiedam-dutch-distillers-district

Distillers Academy

Meer informatie over het boeken van jeneverwandelingen, workshops, masterclasses, cursussen gedurende het hele jaar is mogelijk via de website van de Distillers Academy: https://distillersacademy.nl/

Beleef Schiedam

In Schiedam valt veel meer te beleven dan enkel het Dutch Distillers District. De stad biedt hedendaagse (culturele) hotspots, variërend van de groenste bibliotheek van Nederland in De Korenbeurs tot aan het Stedelijk Museum Schiedam dat met jonge en cultureel diverse makers en Schiedammers samenwerkt. Er zijn galeries, platen- en koffiezaakjes, unieke shops te bezoeken en er is een divers culinair aanbod. Sommige restaurants en horeca gebruiken ambachtelijk gemalen molenmeel van de Schiedamse molen De Vrijheid. Andere ambachtelijke makers die in Schiedam een begrip zijn is chocolatier De Bonte Koe die rondleidingen in het atelier biedt. Serious Bee Distillers maakt unieke Schiedamse honingdistillaten en zet zich in om bijenvolken gezond te maken en te houden.

Schiedam is de place to be als het gaat om de jeneverambacht en jenevererfgoed en is ideaal voor een weekendje weg buiten de gebaande paden.