ROTTERDAM - Woensdag 30 september om 15:00 uur is de onthulling van het scheepsmodel van de museumboot Rene Siegfried door de bekende Rotterdamse (binnenvaart)advocaat Marius van Dam (van Dam en Kruidenier) in Miniworld Rotterdam.

LASHbak

De ruimte is beperkt op de RENE SIEGFRIED. Omdat de boot in het verleden veel zogenoemde LASHbakken heeft geduwd over de Rijn, is men op het idee gekomen om in 2008 de LASHbak C GS 6013 te kopen en in te richten als expositieruimte. Met de permanente expositie wordt de evolutie van de binnenvaart weergegeven vanaf de houten zeilvaart tot en met de huidige moderne duwvaart.

2020 Jubileumjaar: 30 Jaar vereniging De Binnenvaart

Op maandag 3 februari 2020 vierde vereniging De Binnenvaart haar 30e verjaardag. Ter ere daarvan arriveerde een dag later in het Binnenvaartmuseum het cadeau van de vereniging aan zichzelf: een schitterende maquette van de voormalige scheepswerf De Biesbosch. Het is een eerbetoon aan de roemruchte scheepswerf die een belangrijk onderdeel vormt van de 800-jarige Dordtse geschiedenis.

RENE SIEGFRIED: eerste Binnenvaartmuseum van Nederland

Het Binnenvaartmuseum: Waar het verleden weer toekomst krijgt.De RENE SIEGFRIED is het eerste en tot op heden enige Binnenvaartmuseum van Nederland. Nederland heeft veel musea op bijna elk gebied, waaronder diverse maritieme en scheepvaartmusea, maar waar het aan ontbrak was een Binnenvaartmuseum. Sinds de oprichting van vereniging De Binnenvaart in 1990 was een dergelijk museum een van de vele wensen van het bestuur. Toen dan ook in 2004 de duwboot RENE SIEGFRIED, liggend in Nierstein, te koop werd aangeboden, heeft de vereniging na lang onderhandelen en een grondige opknapbeurt, deze boot gekocht en ingericht als Binnenvaartmuseum. In het begin bevond het museum zich enkel in de machinekamer en voorpiek van de duwboot. In grote vitrines werd door middel van modellen, foto's, gebruiksvoorwerpen, prullaria en dergelijke de geschiedenis van de binnenvaart weergegeven. Scheepswerf De Biesbosch kreeg bijzondere aandacht, want op deze werf is de RENE SIEGFRIED in 1963 te water gelaten.

Geschiedenis van duwboot RENE SIEGFRIED


De duwboot RENE SIEGFRIED is in 1963 gebouwd bij scheepswerf De Biesbosch in Dordrecht. De opdracht was gegeven door de Franse staatsrederij Compagnie Française de Navigation Rhenane, kortweg CFNR genoemd, uit Straatsburg. Zij was het tweede schip uit een serie van drie zusterschepen, die speciaal voor de vaart op de Boven-Rijn waren ontworpen, Als eerste in de serie kwam de MARSEILLE van de werf. De rij werd gesloten door de AUGUSTE DETOUF. De RENE SIEFGRIED kreeg bouwnummer 414 en werd vernoemd naar een van de directeuren van rederij CFNR.

De onthulling is om 15:00 uur bij Miniworld Rotterdam. Aanmelden voor het persmoment kan via info@miniworldrotterdam.com.