AMSTERDAM - Op vrijdag 12 november, vlak na haar 22e verjaardag, is 396 het debuutalbum van zangeres RANI gepresenteerd. Het eerste album is een logisch vervolg op de drie EP's, EP3, EP6 en EP9, die zij eerder uitbracht. Minstens net zo spannend als het nieuwe album is de clubtour die Rani volgende maand begint waarin zij, met band, diverse poppodia in Nederland aandoet.


Voor de mensen die RANI nog niet kennen, en volgens ons zijn dat er niet veel meer, even kort samengevat. RANI brak in 2019 door en was te horen op de megahit Post Malone van Sam Feldt. Begin dit jaar verscheen ook Get Together, waarop ze als singer/songwriter samenwerkte met David Guetta en het nummer Black Magic van Jonasu, waarvoor RANI ook de vocalen voor haar rekening neemt, en inmiddels goud in het Verenigd is. Diverse media roemden haar al om haar drie EP's en met de al genoemde grote hits en 700 miljoen streams kan men nauwelijks nog om de zangeres heen

Tijd om RANI, wiens werkelijke naam Shannon is en afkomstig is uit Heerhugowaard, eens aan de tand te voelen.

Voordat we over het album, de single en de tour willen praten toch eerst over de afgelopen coronaperiode. Want hoe heb jij die als artiest beleefd?
"Heel dubbel eigenlijk. Aan de ene kant goed aangezien ik ook nog organisatiewetenschappen studeer en ik mij nu naast de studie vol op het album kon focussen. Aan de andere kant mis je het live optreden dus het echte "artiest zijn" enorm.

Na drie EP's volgt nu je debuutalbum 396. Wat kunnen wij verwachten?
"396 maakt mij trots en is een droom die uitkomt. Ik ben op dit album dichtbij mezelf gebleven in een mix van R&B, Pop en Hiphop. Op het album staan de tracks van de drie EP's aangevuld met drie nieuwe nummers. Het is een logisch vervolg op de EP's en heeft met ontwikkeling te maken, maar natuurlijk ook met de liefde, net zoals de EP's. Ik zou het niet zozeer autobiografisch noemen, maar het gaat wel over persoonlijke dingen en fragmentjes uit mijn leven."

Vanwaar de titel 396?
"Dat heeft met numerologie te maken en de belangrijkste getallen in mijn leven. Ik ben zelf op de negende geboren en heb mijn naam-, persoonlijkheidsgetal en geboortegtal berekend en toen kwam ik op 396 uit. Vandaar de titels van mijn EP's en uiteindelijk de titel van dit album. Vanzelfsprekend zit ook daar een ontwikkeling in. Stond op de eerste EP de liefde voor jezelf centraal, daar gaat het op de tweede EP over liefde in al zijn facetten en op de derde EP gaat het meer over ontwikkeling en persoonlijke groei. Alles samen heeft 396 gemaakt."

Gelijk met het nieuwe album breng je Exhibition Closed als nieuwe single uit?
"Ja een lekkere swingy song, met een vleugje gospel en best wel persoonlijk. Het heeft te maken met een groei waarin je erachter komt dat je niet alles meer hoeft te delen op social media en bepaalde zaken dicht bij jezelf houdt, zoals bijvoorbeeld een relatie."

En dat slot komt er straks in december een clubtour uit. Hopelijk ook vol met verrassingen?
"Dat vind ik echt super spannend, maar ook superleuk. Voor het eerst dat we echt met een band het land doorgaan langs de diverse poppodia. Uiteraard spelen we alle nummers van het nieuwe album, maar ook komen er alweer wat nieuwe tracks voorbij, en uiteraard nog wel wat verrassingen al ga ik daar nu nog niks over verklappen. Daarvoor moeten de mensen toch echt komen kijken. Wij kijken er in ieder geval enorm naar uit!"


RANI Clubtour 2021/2022

9 december - Willem Twee, Den Bosch

10 december - Victorie, Alkmaar

16 december - Volt, Sittard

17 december - Corneel, Lelystad

22 december - Patronaat, Haarlem

23 december - Bibelot, Dordrecht

11 februari – P3, Purmerend

18 februari – Metropool, Hengelo

16 juli – Melkweg, Amsterdam

Volg RANI

Spotify - InstagramFacebook - YouTube