ROTTERDAM - Cocktailbar Botanero in Rotterdam is door Esquire verkozen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van Nederland. Esquire selecteerde daarnaast nog acht nieuwe bars die een bezoek meer dan waard zijn.

Een vierkoppige jury, bestaande uit cocktailexperts Misja Vorstermans, Albert van Beeck Calkoen en Esquire’s vaste drankenredacteurs Jonathan van Noord en Erik Kuipers, testte de afgelopen maanden door het hele land cocktailbars die grofweg een jaar geleden zijn geopend.

De geselecteerde bars van dit jaar waren: Botanero (Rotterdam), The Rumah (Rotterdam), Williams Canteen (Rotterdam), Rum Barrel West (Amsterdam), Little White Bird (Amsterdam), BarFly (Amsterdam), Law&Order (Amsterdam), Bar Mokum (Amsterdam), Mr. Finch (Utrecht).

Van de negen bars bleek Botanero aan de Rotterdamse Mariniersweg 55 de beste. Volgens de jury laat Botanero zien waar de Rotterdamse cocktailbarscene voor staat: cocktails van hoge kwaliteit, maar zonder pretentie. Uit het juryrapport: ‘Bij Botanero is het mezcal wat de klok slaat. En dan ook nog eens mezcals die niemand anders in Nederland, of soms zelf Europa, op de kaart heeft.’

Met name de kennis en kunde van mede-eigenaar en bartender David Trampe werd door de jury gewaardeerd: ‘Bij Botanero beleeft de beginnende cocktaildrinker en de ervaren mezcalliefhebber een fijne avond. Gastheer Trampe schakelt moeiteloos tussen beide typen bezoekers. Nu eens is hij de joviale bartender die een shotje meedrinkt, dan weer hangt de connaisseur aan zijn lippen als Trampe een obscure mezcal op de bar tovert en vertelt over zijn vele Mexicaanse avonturen.’

Verkiezing
Voor het negende jaar op rij ging Esquire op zoek naar de beste cocktailbar. Bij iedere nieuwe bar bestelde Esquire een benchmark-cocktail (de Old Fashioned), een signature drink en een cocktail waarmee de bartender vrij zijn kennis en kunde mocht etaleren. Behalve op de kwaliteit van de cocktail werd er scherp gelet op presentatie, inrichting, gastheerschap en sfeer.

Eerdere winnaars
2012 Vesper (Amsterdam), 2013 Henry’s Bar (Amsterdam), 2014 Door 74 (Amsterdam), 2015 Tales & Spirits (Amsterdam), 2016 Stirr (Rotterdam), 2017 Mr. Mofongo (Groningen), 2018 Flying Dutchmen Cocktails (Amsterdam), 2019 Bricks “Hooch & Brew” (Den Haag).

Klik hier voor het hele artikel en het beeldmateriaal. De nieuwste editie van Esquire, waarin de complete lijst cocktailbars met het volledige jurycommentaar is opgenomen, ligt vanaf woensdag 16 september in de winkel. Of bestel via www.esquire.nl/shop.