ROTTERDAM - Spoken word, zang en orkest smelten samen in Rotterdam. Y.M.P, Toonkunst Rotterdam en Collegium Delft onder leiding van Maria van Nieukerken werken dit jaar twee keer samen in een nieuwe kijk op de Matthäus Passion van Bach. Op 12 maart kan iedereen die van zingen houdt zelf meedoen in de Scratch-Matthäus. Op 8 april zijn de mooiste delen uit het meesterwerk te horen in de Laurenskerk tijdens de Highlights-Matthäus. Voor de liefhebbers én de nieuwsgierigen. Kaarten zijn nu te koop.

Toonkunst Rotterdam was het eerste koor ooit dat de Matthäus Passion in Nederland uitvoerde, op 22 april 1870. In de Matthäus speelt de evangelist, als verteller van het verhaal, een belangrijke rol. Nu, 152 jaar later geeft Toonkunst Rotterdam er een unieke draai aan, met de Rotterdamse spoken word artist Y.M.P. Opgegroeid met hiphop en geïnspireerd door onder andere 50 Cent, Eminem, DMX en de Wu-Tang Clan heeft hij zijn liefde voor woordkunst ontwikkeld. Met Y.M.P als verteller beleeft het publiek de muziek van Bach met de woorden van nu.

Scratch-Matthäus: voor iedereen die van zingen houdt
zaterdag 12 maart 2022, Prinsekerk Rotterdam

Als het oudste oratoriumkoor van Nederland heeft Toonkunst Rotterdam enorm veel ervaring met de uitvoering van de Matthäus. Het koor wil deze ervaring met zoveel mogelijk mensen delen. Daarom organiseert het op 12 maart de Scratch-Matthäus, waar iedereen die van zingen houdt in één dag zelf kan ervaren wat er komt kijken bij dit verhaal over vriendschap, verraad en vergeving. Aan het einde van de dag worden door de deelnemers, Y.M.P, het koor en orkest enkele delen opgevoerd. Aanmelden kan via Toonkunst Rotterdam.

Highlights-Matthäus: de mooiste delen uit de beroemde Matthäus Passion
vrijdag 8 april 2022, Laurenskerk Rotterdam

De Highlights-Matthäus is een concert met alleen maar hoogtepunten, voor liefhebbers én nieuwsgierigen. Van imposante delen met groot koor en orkest tot intieme aria's door een solist met slechts een paar instrumenten. In de akoestiek van de Laurenskerk wordt duidelijk hoe wonderlijk veelzijdig en intens prachtig dit meesterwerk over vriendschap, verraad en vergeving is. De rijke uitvoeringsgeschiedenis van Toonkunst Rotterdam garandeert een ontroerende, verhalende en meeslepende ervaring. Kaarten zijn te koop via Toonkunst Rotterdam.

Over Toonkunst Rotterdam

Toonkunst Rotterdam kent drie verschijningsvormen: van Kamerkoor Toonkunst (25 zangers) en het Middenkoor Toonkunst (40 zangers) tot het complete koor met ruim 100 leden. Toonkunst Rotterdam heeft in de loop der tijd een zeer breed repertoire opgebouwd, van middeleeuws tot hedendaags, van kamermuziek tot grote oratoria. Het stond op grote en kleine (inter)nationale podia, met symfonieorkesten en individuele muzikanten. Toonkunst Rotterdam werkt onder andere samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Sinfonia Rotterdam.