Veel zeilers zijn trots op hun zelfredzaamheid. Op een fokje de haven aanlopen als de motor het begeven heeft is soms nog wel een optie, maar stelt vaak de bemanning wel op de proef. Ondanks een goede voorbereiding en onderhoud, zijn er legio problemen waar je als zeiler gewoonweg tegenaan kunt lopen (of varen). Vaarzeker biedt, uniek in Nederland, een verzameling aan watersport diensten aan voor een vaste prijs per maand.


Bekende valkuilen

Een aantal onderwerpen zijn een terugkerend onderwerp van gesprek op de haven. En dat is omdat we er allemaal mee te maken kunnen krijgen.

Dieselbacterie

Sinds de introductie van de biodiesels zijn de problemen rondom vervuiling van tank en filters exponentieel gegroeid. Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Kun je zelf je filters vervangen op open water, of heeft dat al geen zin meer als de tank zelf vervuild is?

Waterplanten

Op het Markermeer, IJmeer en randmeren zijn de problemen met waterplanten een inmiddels jaarlijks terugkerend fenomeen. Sommige jachten liggen werkelijk vast in het wier, zonder nog een meter voor of achteruit te kunnen. Ontwijk je de wiervelden altijd, of kun je overvallen worden door wier wat nog nét onder het wateroppervlak zit?

Schommelende waterstanden

Nu de klimaatveranderingen langzaam duidelijk beginnen te worden, zien we dat de waterbeheerders moeite hebben met het hanteren van een gewenst waterniveau. Dit heeft tot gevolg dat routes die schippers al jaren volgen, ineens 20 centimeter minder diep kunnen zijn. Ook verdwijnen eerder zichtbare dammen ineens onder water. Ken je het gebied goed genoeg?

Deze drie problemen zijn voorbeelden van waar je als watersporter weinig invloed op hebt, en die dus moeilijk te voorkomen zijn. Bovendien zijn het óók drie problemen die de komende jaren eerder meer worden, dan minder.

Alles onder één dak

Wanneer je vast zit in het wier, is de kans groot dat je drie partijen nodig hebt. Iemand moet je binnen slepen, het wier moet weggehaald worden uit je roer, schroef en kiel, en het koelsysteem kan verstopt zitten. Vind in hartje zomer voor al deze opdrachten maar eens een lokaal bedrijf die hier tijd voor heeft.

Vaarzeker wil daar nu verandering in brengen door alles onder één dak onder te brengen. Wij slepen de boot uit het voorbeeld binnen, duiken het onderwaterschip schoon, en gaan meteen aan de slag om de motor weer op orde te krijgen. Zo kun je binnen een handomdraai zelf weer wegvaren. Maar we staan watersporters ook bij met kundig advies, over de actuele situatie rondom de waterplanten, of technische oplossingen die de zelfredzaamheid verhogen.

In het hele land bieden we deze diensten aan, dus ook op de binnenlandse meren en kanalen. Zoals de meeste watersporters weten, kan hulp op het water een kostbare aangelegenheid zijn. Ook dat is nu verleden tijd met hele betaalbare abonnementen.

Bekijk wat we voor jou kunnen betekenen, en welk pakket het beste bij jou pakt, op www.vaarzeker.nl.