JOURE – Leaseboot opent maandag 6 december de eerste showroom voor het private leasen van boten in de Benelux. In het experience centre langs de A7 in Joure staan tachtig verschillende sloepen, tenders en consoleboten van zo'n twintig verschillende merken uitgestald, die allemaal geleased kunnen worden.


Leaseboot begon in maart van dit jaar als eerste in Nederland met het aanbieden van private lease voor boten. Initiatiefnemers Martijn Draaisma en Sander Verheul willen een eigen boot voor meer mensen toegankelijk en haalbaar maken door de financiële en operationele drempels weg te nemen. Tot nu toe was private lease vooral bekend in de autowereld. Voor boten bestond dit concept nog niet in Nederland. Volgens de twee past private lease van boten in de tijdgeest omdat mede in het kader van duurzaamheid en de circulaire economie het gebruik van producten belangrijker wordt dan het bezit. Bovendien biedt het in coronatijd meer mensen de kans om naar buiten te gaan en het water op te gaan.

Naast het online platform www.leaseboot.com , waar mensen hun eigen boot kunnen uitkiezen, wilde Leaseboot ook één centrale, fysieke plek creëren waar consumenten zelf kunnen voelen en zien welke boot het meest geschikt is voor hun wensen. Dat scheelt heel wat trips naar dealers in het land. Sander Verheul: ,,Het gaat ons erom dat de consument echt de juiste keuze maakt voor de juiste boot en kiest voor het concept wat het beste bij hem of haar past. Het experience centre is zoveel meer dan een gewone showroom. We hebben een unieke inspiratieplek neergezet, waar het hart van zowel nieuwe als ervaren watersportliefhebbers harder van gaat kloppen."

Het experience centre aan de Marconiweg 11 in Joure opent maandag 6 december om 10.00 uur officieel zijn deuren. Op woensdag 29 december volgt de feestelijke opening, waarvoor geïnteresseerden zich kunnen inschrijven. Daarbij worden de Corona-regels strikt in acht genomen. Het experience centre is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00-15.00 uur. Daarnaast is het mogelijk een afspraak buiten de reguliere openingstijden te plannen. Hiervoor kan op de website een afspraak voor gemaakt worden. Naast een fysieke afspraak is het mogelijk om een Zoom video meeting te plannen.

Behalve consumenten, maken ook steeds meer zakelijke klanten, zoals verhuurbedrijven, gebruik van de mogelijkheid om boten te leasen. Voor hen biedt het bedrijf operational lease aan. Bij Leaseboot varen klanten voor een vast bedrag per maand en zijn naast het gebruik van de boot ook onderhoud, winterstalling, transport, verzekering en pechhulp inbegrepen. Net als bij leaseauto's hoeven ze alleen een ligplaats voor de zomer en brandstof of elektriciteit zelf te regelen.