U heeft het in het nieuws al vele malen kunnen lezen: Watersport is populair in Nederland. Met helaas de Corona pandemie als extra aanjager zijn er in Nederland nog nooit zoveel nieuwe als gebruikte schepen verkocht. Topdrukte dus voor de Nederlandse botenbouwers en dealers.


En bootbezitters weten het: Een goede geluidsinstallatie zorgt voor nog meer vaarplezier! Want zeg nou zelf, een lekker muziekje aan boord vergroot de sfeer en gezelligheid! Heeft u nog geen bootradio? Dan hebben we 4 handige tips voor u:


Tip 1: Koop een bootradio met Audio Streaming.

Het is natuurlijk leuk naar de radio te luisteren. Maar nog leuker is misschien wel je eigen Spotify playlist via je telefoon af te spelen over je bootradio. Daarvoor moet je audio streaming ondersteunen.


De Boss Marine Radio MGR350B is zo’n bootradio. Deze ronde marine radio is goed in te bouwen in een dashboard of stuurconsole. IP67 waterbestendig en heeft een krachtige versterker. Boss Marine is een Amerikaans merk dat intussen goed gevestigd is in Nederland wanneer het gaat om Marine audio.


Tip 2: Bouw eerst de basis in en breidt dan uit.

Wanneer u zelf een Marine radio in uw boot gaat inbouwen is ons advies: begin bij de basis.

Monteer eerst bijvoorbeeld Boss Marine Speakers, 1 of 2 paar voordat u overgaat tot het plaatsen van eventuele extra eindversterkers, losse subwoofers en extra speakers. De plaats en manier van inbouwen van een speaker bepaald in hoge mate de geluidskwaliteit. Als het kan bouw een klankkast achter de luidspreker. Die zorgt voor een veel beter geluid. Een merk als Fusion geeft daarvoor de maten op in de handleiding van elke Fusion luidspreker. Kost wat extra moeite maar is het waard om te doen.


Tip 3: DAB+ Digitale Radio

Langzaam maar zeker wordt er in Nederland overgeschakeld van uitzenden via de analoge FM band naar Digitale radio uitzendingen via DAB+ Kijkt u naar een nieuwe Marine radio? Overweeg dan of de optie van DAB+ ontvangst voor u interessant is. DAB+ biedt meer zenders en ook nog in digitale CD kwaliteit!

Je kan ook digitaal kunt luisteren naar diverse radiostations zonder DAB+ via apps als Tunein. Heb je een radio met Bluetooth streaming dan kun je ook via je telefoon en deze stations streamen naar je bootradio.


Tip 4: Waterbestendige luidsprekers met verlichting.

Steeds vaker zie je marine luidsprekers die voorzien zijn van LED verlichting. Deze verlichting is in te stellen in nagenoeg alle kleuren en voegt daarmee niet alleen extra sfeer toe het is ook nog eens een handige kuipverlichting wanneer je ’s avonds of in het donker vaart. Zowel Boss Marine als Fusion leveren dit soort luidsprekers. Bij Fusion is zelfs een serie speakers verkrijgbaar die naast RGB (de kleuren verlichting) ook een aparte witte en warm witte LED’s hebben en zo echt de functie van courtesy lights vervullen met een prachtig verlichte kuip als resultaat!


Wij wensen u veel vaar- en muziekplezier