ROTTERDAM - Onze burgemeester is de beste burgemeester van de wereld! Dat is de uitkomst van een verkiezing door de ‘City Mayors Foundation’, een Britse stichting van onderzoekers en journalisten.

Op dinsdag 14 september kreeg burgemeester Aboutaleb de World Mayor Prize 2021 overhandigd. De jury noemt Ahmed Aboutaleb, sinds 2009 burgemeester van Rotterdam en bezig aan zijn derde termijn, een 'gepassioneerd verdediger van vrijheid, tolerantie en solidariteit'. Ook roemen ze zijn toewijding om alle burgers als 'Rotterdammers' te behandelen, ongeacht hun afkomst of achtergrond.

Goed voor de stad en voor Nederland
Aboutaleb was blij verrast met de bijzondere onderscheiding: 'Ik wist dat ze ermee bezig waren, want de organisatie had nogal wat vragen gesteld aan mensen om me heen. Maar als je weet dat het gaat om enorme diversiteit aan burgemeesters uit de hele wereld is het laatste dat je verwacht dat de keus op jou valt.' De burgemeester wil graag dat de wereld positief naar de stad kijkt. 'Dat in de stad mooie dingen gebeuren, dat hier met barmhartigheid leiding wordt gegeven aan de stad. Ik hoop dat dat een beetje de uitstraling wordt. Dit is goed voor de stad, maar ook goed voor Nederland.'

Van Melbourne tot Mexico
De award, een beeldhouwwerk, wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Die komt 'ergens op het stadhuis te staan' volgens de burgemeester. Eerder ging de prijs bijvoorbeeld naar de burgemeesters van Mechelen, Kaapstad, Melbourne en Mexico City. Naast burgemeester Aboutaleb krijgt ook Philippe Rio, burgemeester van het Franse Grigny, de prijs. 'Beide burgemeesters delen een sterke overtuiging dat vrede, vrijheid, gelijke rechten én menselijke waardigheid essentieel zijn voor sociale samenhang', aldus de jury.

Meer informatie
Het World Mayor Project ('Wereld Burgemeester Project') bestaat sinds 2004. Op de website van de stichting World Mayor kunt u onder andere het juryrapport en meer over de overige kandidaten lezen. Kijk op www.worldmayor.com/contest-2021/world-mayor-project-2021.html.