In de laatste pakweg 10 to 15 jaar zijn we met z’n allen véél ‘digitaler’ geworden.We mailen, we facebooken, instagrammen en bestellen van alles online.We hebben ongemerkt heel veel apparatuur verzameld in onze huizen; een computer, een laptop, een Ipad, een mobiele telefoon….het is allemaal niet meer weg te denken.

Staat u er wel eens bij stil wat er met al die apparatuur en accounts gebeurt als u er niet meer bent?Ik heb er laatst écht bij stil gestaan, toen ik een consult had besproken bij digitalfuneralprofessionals.com

Met deze experts op het gebied van digitale nalatenschap, liep ik in ongeveer anderhalf uur tijddoor alles wat ik zal gaan nalaten, als digitaal spoor.Samen hebben we besproken wat ik wil dat er gebeurt met mijn social media accounts, mijn mailadressen, mijn data in Google Drive en noem het maar op. Echt een eye-opener om daar eens mee bezig te zijn. Digital Funeral Professionals heeft alles vervolgens voor mij vastgelegd in een digitaal codicil. Ik bewaar dit bij mijn andere belangrijke zaken op een veilige plek, maar het zou ook toegevoegd kunnen worden aan bv. een testament wat bij de notaris is vastgelegd.Ook heb ik ervoor gezorgd dat mijn naasten de toegangscodes van mijn apparatuur en belangrijke wachtwoorden kunnen vinden.

Ik ben nog lang niet van plan te vertrekken uit het aardse leven, hoor…… maar ben me er wel van bewust dat het voor nabestaanden een enorme zoektocht kan zijn om dit soort dingen uit te pluizen, als je er niets over beschreven hebt.

Wie weet is het ook voor jou, zo aan het begin van een nieuw jaar, een goed idee om hier eens over na te denken en mee aan de slag te gaan. Ik heb alles veilig opgeborgen, mijn naasten weten het te vinden. Een rustig en relaxed gevoel.